Berita Semasa  
e-Agency
  Berita 


PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN INDEKS AKAUNTABILITI
28/11/2014 by Mazilah binti Mansor
- PKNP kekalkan kecemerlangan
PKNP terus kekal cemerlang dengan memperolehi penarafan empat bintang Pengurusan Kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti (IA) iaitu pada tahap ”sangat baik” untuk tempoh empat tahun berturut-turut sejak tahun 2010.

Dengan kejayaan ini Jabatan Audit Negara telah menetapkan bahawa pengauditan ke atas organisasi ini dikecualikan untuk tempoh tiga tahun akan datang. Pengauditan berasaskan IA telah mula dilaksanakan di PKNP sejak tahun 2007.

Pengauditan Pengurusan Kewangan berasaskan IA merupakan pengukuran untuk menentukan pengurusan kewangan organisasi dilaksanakan dengan cekap dan teratur, mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan di samping mewujudkan kawalan dalaman yang berkesan terhadap pungutan hasil, perbelanjaan, aset dan inventori.

Anugerah Kecemerlangan Pengurusan Kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti 2013 telah diadakan pada 24 November 2014 yang lalu di Alor Setar, Kedah. Ketua Pegawai Eksekutif, Dato’ Haji Abdul Rahim Mohd Ali telah menerima penganugerahan kecemerlangan tersebut daripada Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Haji Mukhriz Tun Mahathir.

kembali
 
 


Copyright 2024 Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang e-Agency Services. All rights reserved.